dissabte, 14 de novembre del 2009

HISTÒRIA DE LA LITERATURA. AUTORS/ES.



                                              ( Il·lustració extreta de google imatges)
JOAN MARAGALL

En aquest enllaç podrem escoltar diversos
poemes del Joan Maragall musicats (música de poetes).CATERINA ALBERT (VÍCTOR CATALÀ)El 24 de març de 2009 el Romea acollia els monòlegs 'Infanticida' i 'Germana Pau', de Caterina Albert (pujat per Vilaweb al youtube), dirigits per Josep Maria Mestres i interpretats per Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons.
En aquest altre vídeo hi podreu veure una notícia sobre un recital de piano dedicat a l'obra Solitud (pujat per Remordejazz) de Víctor Català.

En aquesta web hi trobareu una
auca sobre la vida i l'obra de Víctor Català (La Paret de les auques).
SANTIAGO RUSIÑOL

En aquest altre enllaç hi podeu trobar tota la informació necessària d'una de les obres cabdals de Rusiñol: "
L'auca del senyor Esteve"(Dossier de treball "Teledebat Santiago Rusiñol"de Ramon Salvo i Elena Vicioso).En aquest altre enllaç hi podeu veure una web que en realitat és una auca de la vida i l'obra de Rusiñol (La Paret de les auques).
PRUDENCI BERTRANA
En aquesta web hi trobareu un ample estudi, amb activitats incloses, sobre l'obra "
Josafat" de Prudenci Bertra (Biblionet. Guia interactiva de literatura catalana)
CARLES RIBA
Podeu veure el vídeo de Carles Riba
"El far solitari" (Edu3.cat. Programa El meu avi. TVC).
També podeu veure un altre vídeo interessant de Carles Riba:
"Passió i lucidesa" (Edu3.cat. Programa Viure i escriure. TVC).JOSEP CARNER

En aquesta adreça web hi trobareu un complet paquet d'exercicis per a treballar el llibre de "Els fruits saborosos". (Biblionet. Guia interactiva de literatura catalana).
En aquesta altra adreça web hi trobareu poemes de Carner cantats (Música de Poetes) per diversos cantautors.
En aquest vídeo hi podeu veure com el grup català "Túrnez i Sesé" interpreten la cançó "Aigües de primavera" basada en un poema escrit per Josep Carner

JOAN SALVAT-PAPASSEITEn aquesta adreça web hi podeu trobar una completíssima
guia de lectura sobre Papasseit (Biblionet. Guia interactiva de literatura catalana).
En aquest vídeo podem veure Joan Manuel Serrat cantant una cançó dedicada a Salvat - Papasseit- Divisa (pujat per Latieta)
En aquesta adreça web podem escoltar i veure poemes musicat de Papasseit ( Divisa (pujat per Latieta al youtube), Domino Malamar (pujat per Xopep) , Dona'm la mà recitat per Ovidi Motllor (pujat per NISQC), Joan Salvat (pujat per Orifant), TV3 vídeo J Salvat-Papasseit 1a part (TV3. Vídeos a la carta. Programa Tons) i 2a part( TV·. Vídeos a la carta.Programa Tons).



En aquest vídeo es pot veure un resum emès pel programa de TVE2 Miradas en què es presenta un projecte d’un grup musical anomenat Àudio sobre els poemes de Joan Salvat-Papasseit
En aquesta altra adreça web hi trobarem diferents
versions cantades de poemes de Salvat-Papasseit (Música de poetes).
En aquesta adreça web podreu observar una gran quantitat d’exemples de cal.ligrames fets en flash (Epímone. Lluís Calvo i Pedro Valdeolmillos) .
En aquesta adreça hi trobarem una bona llista de cal.ligrames fets per alumnes universitaris (UOC. Alumnes de Carme Arenas).

J.V. FOIX
Aquesta és l’adreça
web oficial de l’autor avantguardista J.V. Foix (Fundació J.V. Foix).

SALVADOR ESPRIUPodeu veure el
vídeo dedicat a Salvador Espriu "Retalls", (Edu3.cat. Programa Retalls. TVC) on es fa una ressenya sobre la seva vida personal i la seva obra.
També podeu veure un altre vídeo "El temps de les paraules" (Edu3.cat. Programa El meu avi. TVC) on hi apareixen alguns dels seus familiars i expliquen algunes vivències de l’autor més personals.
JOSEP PLA
Heu de veure els vídeo de Josep Pla "
Una ombra en el paisatge" ( Edu3.cat. Programa del meu avi. TVC) i fer-ne un comentari
Podeu veure aquest altre vídeo dedicat a Josep Pla (Edu3.cat. "Calmes de mar pel juny" de Catalunya Ràdio) on ens trasllada, a través de la imaginació, a les petites cales de la costa empordanesa.
En aquest altre vídeo titulat "Les tempestes elèctriques" Pla, a través d’un text ple de lirisme , descriu les inevitables tempestes elèctriques estiuenques que sovint esdevenen un espectacle prodigiós
En aquest vídeo, l’obra de Josep Pla se situa en el context biogràfic i històric en què es va produir.Una tria de citacions significatives expressen les opinions de Pla sobre diversos temes (Edu3.cat. Programa Les tempestes elèctriques. Catalunya Ràdio) i mostra clarament la seva personalitat, amb afirmacions polèmiques i contundents.MERCÈ RODOREDAHeu de veure el vídeo que és un capítol del programa "Aleph" (Edu3.cat. TVC) dedicat a l'escriptora.
Per a conèixer més la biografia de l’autora també podeu veure el vídeo següent: "Vida secreta" (Programa El meu avi. TVC) .
MANUEL DE PEDROLOHeu de veure els vídeo de Pedrolo "Capítol 1 Mecanoscrit del segon origen" (Producció CCMA. Capítol 1r de la sèrie de TV3).
PERE CALDERSEn el vídeo "
Retalls", (Edu3.cat- Programa Retalls. TVC) es fa una breu pinzellada de la biografia i l’obra literària del contista català per excel·lència.
Un altre vídeo "Pere Calders, l'home dibuixat"(TVC). El programa "El meu avi" repassa la vida de l’escriptor a través de testimonis de les persones que el van conèixer.

JOAN PERUCHOVídeo ( Edu3.cat. Programa Retalls. TVC) on es fa una descripció d’aquest escriptor polifacètic que compaginava el castellà amb el català.