dimarts, 10 de maig del 2011

3r d'ESO. LITERATURA CATALANA. LES QUATRE CRÒNIQUES. S XII- XIV


(imatge extreta del llibre de llengua catalana 4t d'ESO, Ed. Teide)

HOLA BITXETS MEUS I BITXETES MEVES!

Continuem amb la literatura. Ara som entre els segles XII i XIV i aquesta és la prosa medieval catalana.

L'interès per conèixer la història i donar-ne testimoni és l'origen de la redacció de textos de caràcter testimonial que tenen la finalitat de difondre les gestes i les actuacions polítiques i militars dels governants de l' època. En la literatura catalana, aquest interés queda reflectit en un conjunt ampli de proses sobre fets històrics i d'un gran valor lingüístic i literari que descriuen el període compès entre els anys 1250 i 1350 i que abasten els regnats següents:
Alfons I el Cast (1162-1196)
Pere I el Catòlic (1196-1213)
Jaume I el Conqueridor (1213-1276)
Pere II el Gran (1276-1285)
Alfons II el Franc (1286-1291)
Jaume II el Just (1291-1327)
Alfons III el Benigne (1327-1336)
Pere III el Cerimoniós (1336-1387)


Les quatre grans cròniques estan formades per:

- la Crònica de Jaume I o Llibre dels feyts.
- la Crònica de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere
- la Cronica de Ramon Muntaner.
- la Cronica de Pere III el Cerimoniós.
Cada crònica manté un estil propi i tracta d'un període històric determinat. Vegem-ho amb detall i en l'ordre cronològic en què van ser escrites.


La Cronica de Jaume I es caracteritza per tenir el contingut més autobiogràfic. Escrita en primera persona i en dues etapes ben diferenciades (1244 i 1274), la crònica narra el llarg regnat d'aquest rei (1213-1276) i s'hi relaten les seves dues grans empreses: les conquestes de Mallorca i de València. La narració no estalvia detalls, anècdotes, intimitats i pensaments del rei, motiu pel qual es creu que el rei va intervenir directament en la seva redacció. Per això l'obra és considerada com unes memòries reials.

(imatge extreta del llibre de llengua catalana 4t d'ESO, Ed. Teide)

La Crònica de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere dedica una part de l'obra a tractar sobre els tres regnats anteriors al de Pere el Gran (1276-1286),i una altra part, al regnat d'aquest rei. Es coneixen poques dades de l'autor de la crònica, però tot fa suposar que Bernat Desclot era un membre de la cort del rei i un fidel servidor seu.


(imatge extreta del llibre de llengua catalana 4t d'ESO, Ed. Teide)

La Crònica de Ramon Muntaner, escrita entre 1325~ 1328, abasta el període històric més llarg. S'hi relaten els fets des de l'engendrament de Jaume I el Conqueridor (1208) fins a la coronació d'Alfons III el Benigne, l'any 1328: cent vint anys d'història. Com la Crònica de Jaume I, té tots els elements que la identifiquen amb un llibre de memòries en què el narrador és un dels protagonistes de les gestes que s'hi relaten, com ara l'expedició catalana a Orient comandada per l'almirall Roger de Flor. L'estil de la crònica desprèn un patriotisme abrandat.

(imatge extreta del llibre de llengua catalana 4t d'ESO, Ed. Teide)

Cronològicament, la Crònica de Pere III el Cerimoniós és l'última. Escrita entre 1349 i 1385 i motivada per la crònica del seu rebesavi, Jaume I, pot considerar-se un llibre de memòries en què el rei Pere inspira, supervisa i dicta el text als seus col·laboradors.


(imatge extreta del llibre de llengua catalana 4t d'ESO, Ed. Teide)

La crònica s'ocupa dels regnats de Pere III i el seu pare. A diferència de les cròniques anteriors, la de Pere III defuig el to èpic i abrandat, i relata els fets amb una aparent objectivitat, amb la qual es percep el caràcter polític del rei. Els dos grans temes que recull la crònica són la reincorporació del regne de Mallorca a la corona catalanoaragonesa i la guerra contra els nobles rebels de la Unió a Aragó i a València.


(imatge extreta del llibre de llengua catalana 4t d'ESO, Ed. Teide)

ACTIVITATS:

1. Després d'haver llegit la informació anterior, digues en quines cròniques es narren els fets històrics següents:

a) Conquesta de Mallorca (1229)
b) Incorporació de Sicília a la corona catalanoaragonesa (1262)
c) La batalla de Muret(1213)
d) Conquesta de València (1238)

2. Llegeix l'inici del capítol I de la Crònica de Ramon Muntaner i reescriu-lo en la llengua actual.

"E estant jo en una alqueria mia per nom Xilvella, que és en la Horta de Valencia, e dorment en mon llit, a mi venc en visió un prohom vell vestir de blanc qui em dix:
-Muntaner, lleva sus e pensa de fer un llibre de les grans meravelles que has vistes que Déus ha fetes en les guerres on tu és estat, com a Déu plau que per tu sia manifestat".

7 comentaris:

Brahim Ouajich ha dit...

Hola Marta, una cosa ami m'ha tocat Els Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet i com faig el power point ?

martaaprovam@gmail.com ha dit...

Brahim, a tu t'ha tocat dels Greuges a les Homilies! Mira-ho bé, que et deixes uns quants punts!
L'has de fer posant una fotografia de cada text, explicar de quin any és, de quin poble, qui el va trobar, què hi diu. I si trobes algun fragment per explicar-lo de cada un, millor

R ha dit...

Hola Bon dia.
Marta, tinc un dubte, es el següent:

Sempre quan fem una exposicióo oral fem un petit resum del que diem y despres preparem el power point. Aquesta vegada vaig escoltar de que no es feia el resum del que diem. Es fa resum i power o solament power?

Gracies i bon dia. Rubén.

martaaprovam@gmail.com ha dit...

Rubén,

No tinc molt clar què vols dir amb "fer un resum primer del què diem".

A veure, quan comences una exposició sempre situes el tema, dius de què tractaràs. Per exemple:
"Jo us parlaré de Ramon Llull que va ser el pare de la prosa literària en català" I comences l'exposició.
I al final de l'exposició, fas un resum del què has dit de més important anteriorment.

Si amb aquesta contesta no t'he ajudat, explica'm millor què vols dir amb el resum.
Molt bon cap de setmana!

R ha dit...

Vui dir, que nosaltres et donavem en fulla escrit per nosaltres el que anavem a dir i després feiem l'exposició oralment. Et donávem el que diem escrit en una fulla y ddesprés exponíem.

martaaprovam@gmail.com ha dit...

Ah! No, no cal que m'entregueu res escrit. Només fa falta que m'envieu el power per correu com a document adjunt i que també m'envieu l'adreça web d'on està penjat dins el programa slideshare.
Això és tot! ;)
Fins dilluns!

R ha dit...

Grácies. Fins dilluns.