dilluns, 20 de desembre del 2010

1r BAT. RECUPERACIÓ ORTOGRAFIA










( imatge extreta de gogle imatges)


PER PODER FER LA RECUPERACIÓ ORTOGRÀFICA


Per poder fer l'examen de recuperació d'ortografia durant el segon trimestre, m'haureu d'entregar fets els exercicis d'un dels dos llibres que us dono a triar:

a) Opció A: "Pas i repàs. 150 exercicis de llengua" de Jaume Macià i Anna Maria Muñoz. Editorial Teide. ISBN: 9788430752980

b) Opció B: "Bona ortografia sense esforç. Quadern de Batxillerat, FP i persones adultes" de Daniel Gabarró. Ed. Boira. ISBN 978-84-614-0168-0
Doneu les dades del llibre indicant que a Catalunya el distribueix Besai Tel.: 93 442 54 46


ALGUNS EXERCICIS MÉS D'ORTOGRAFIAUs presento un recurs per a fer un repàs d'ortografia bàsica. Es tracta d'un curs on line de català, realitzat per la Universitat Pompeu Fabra. En aquest curs podreu treballar aquells aspectes que més us interessi.

1. Entreu a Salc o aneu a l'adreça http//salc.upf.edu
2. Aneu a l'apart de Treballa amb el salc.
3. Creeu un nova fitxa personal de treball. No us oblideu de copiar el vostre usuari i la vostra contrasenya.
4.En la següent pestanya, entreu a treballa.
5. Seguidament, en la següent pantalla, entreu en exercicis lliure.
6. Us sortirà una pantalla amb un quadre de coneixements, com ortografia, sintaxi, etc.
7. Us recomano que comenceu ja en el nivell mitjà.
8. A l'esquerra dels exercicis teniu les icones de correcció, un diccionari on line, etc.

SUGGERIMENTS
Recomanacions per millorar en ortografia a batxillerat

Text d' Amadeu Lleopart, pedagog

"L’alumne O (de segon de batxillerat) feia moltes faltes d’ortografia, sobretot quan escrivia en català. El Departament de Llengua i Literatura Catalanes del seu institut li va lliurar un full amb recomanacions per millorar en ortografia. Les vam llegir, les vam comentar i les vam adaptar a les seves característiques personals:

“Quan llegeixis, acostuma’t a observar algunes paraules (en quins casos s’utilitzen, com s’escriuen...). També és important que et fixis en els signes de puntuació.

Quan escriguis, tingues en compte els coneixements d’ortografia (normes que ja saps; paraules que, fixant-t’hi una mica, pots resoldre bé —perquè recordes com s’escriuen, perquè coneixes mots de la mateixa família lèxica—, etc.). Utilitza, també, el diccionari per aclarir dubtes.

Vés formant una llista de mots relativament habituals que, a vegades, escrius de manera equivocada. De tant en tant, repassa-la. Una llibreteta per ordenar alfabèticament aquestes paraules podria ser-te molt útil.

A casa, dicta’t paràgrafs (és millor que abans els hagis llegit, fixant-te en les paraules més complicades). També pots fer exercicis d’ortografia aprofitant llibres de cursos anteriors.”