dimecres, 9 de març del 2011

3r d'ESO i 1r de BAT. 40 DIES DE BONDAT, LA QUARESMA!



(imatge de google imatges)

LA QUARESMA
(festivitat mòbil en el calendari)
40 DIES ABANS DE PASQUA FENT BONDAT!!

I ara després de tanta gresca i tant xalar ens arriba la Vella Quaresma! Si cada setmana li tallem un peu sabreu quantes setmanes falten perquè arribi la Pasqua...

Després dels dies de festa i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma. El mateix dia que acaben les festes de carnestoltes, el Dimecres de Cendra, és a dir, ahir, comença un període de quaranta dies, que just són els dies que falten pel Diumenge de Pasqua.

Segons la tradició cristina, durant aquesta quarantena, s’havia de fer una preparació física i espiritual per encarar l’arribada de la Setmana Santa. Antigament començava aleshores un procés en el que els cristians havien de fer una mena de penitència, practicant el dejuni i l’abstinència.

Amb el pas dels anys, aquest sacrifici es va anant diluint i, tradicionalment, es deixava menjar molt lleuger durant la setmana (aigua, brou i verdura) i es permetia menjar peix només els diumenges. La carn i els ous estaven prohibits durant la Quaresma. Avui en dia, si us hi fixeu, veureu que el Divendres de Quaresma molts menús tenen el peix com a element principal, evitant de posar carn com a herència d’aquesta tradició.



LA VELLA QUARESMA















(imatge de google imatges)

Els 40 dies, o 7 setmanes, de prohibicions estan representats pel personatge de la Vella Quaresma. Es tracta d’una dona vella i arrugada, amb un mocador al cap, i amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.

La seva missió és procurar que els més petits no mengin carn, i per això sempre porta un o dos bacallans a les mans, per tal de donar peix als xiquets i xiquetes.

“Si menges carn, vindrà la Vella Quaresma i se t’emportarà!!!”


Quan marxa el rei Carnestoltes, a moltes cases i escoles apareix la Vella Quaresma, un paper on hi està dibuixada i retallada aquesta dona tan peculiar.
La tradició és penjar-la en alguna finestra i cada divendres se li ha de tallar una cama. Així veurem com van passant cada una de les 7 setmanes fins que arribi la Setmana Santa. Cada vegada que s’arranqui una cama, els nens i nenes li han de cantar:


“Vella Quaresma, Vella Quaresma
Ai! Que no pot caminar.
Té moltes cames i s’entrebanca;
entre tots l’hem d’ajudar.

És que n’hi hem de treure una,
Una, una, una, una ...
És que n’hi hem de treure una,
perquè pugui caminar"