dijous, 5 de maig del 2011

3r d'ESO. DIPITY. LÍNIA EN EL TEMPS DE LITERATURA CATALANA



(imatge de google imatges)
Hola DIPITYN'S I DIPITYNINE'S!

Abans de començar amb els trobadors i trobairitz, crec que és convenient situar en el temps els autors que estudiarem. Aquesta és la primera activitat a fer, ja ho veureu. Heu de cercar informació i seleccionar la més rellevant. Quan tingueu fet això, la mostrareu a través d'una eina genial com és dipity.



Ja ho sé, us estic escoltant! No l'he utilitzat mai! Com i on em registro? Com funciona el programa, Marta? Ara us ho explico pas a pas:

1. Heu d'anar a la pàgina http://www.dipity.com/ (és en anglès)

2. Registreu-vos:


a) Dalt a la dreta, teniu "JOIN DIPITY". Cliqueu-hi. Se us obrirà una finestra com aquesta on heu de posar per ordre: el vostre nom, els cognoms, el nom d'usuari que vulgueu que tenir en aquest programa, la vostra contrassenya per entrar a dipity i el vostre correu electrònic. Repetiu les lletres que us hi ha en el requadre. Cliqueu a "Join" per acceptar els termes del programa. I ja estareu registrats, llestos i llestes per començar!




Jo també m'he n'he fet un. Exemple meu:


b) Se us obrirà una altra finestra com aquesta on podeu cercar els vostres amics a dipity. No cal que ho feu si no voleu, NO cliqueu "CONTINUE".



c) A continuació heu de seguir els passos que estan molt ben explicats en aquest tutorial fet per l'Ana Basterra, per poder crear la vostra línia en el temps. Mireu-lo bé. Jo us recomano que tingueu obertes dues pantalles, una amb el tutorial i en l'altra aneu provant cada pas.

- Clicar la pestanya verda "MY TOPICS"
- La pestanya groga "GET STARTED"
- Posar el títol, la descripció de la línia en el temps, escollir que sigui públic,i clicar "CONTINUE".
- Puc veure allò que he escrit. Per modificar clico "EDIT". Ara podré afegir fotos, vídeos, audios, enllaços...



Aquest és un altre tutorial de Viviana Araya per si us queden dubtes


I dos vídeos de Penchomur

Dipity 2. Configurar una línia
http://youtu.be/DTNAEeVvV24


Dipity 3. Añadir eventos a una línia de tiempo
http://youtu.be/0daPcpRQD9s






ACTIVITATS

1.Primer de tot, cerqueu com es diu el primer text escrit en català? De quin lloc és? Què hi diu? De quin segle i any és? Cerqueu una fotografia on es vegi bé.

2.Ara, cerqueu informació sobre els autors catalans següents:

Guillem de Berguedà, Guillem de Cabestany, Cerverí de Girona, Ramon Vidal de Besalú, Ramon Llull, Jaume I (La Crònica de Jaume I o Llibre dels feyts), Bernat Desclot (La Crònica de Bernat Desclot o Llibre del Rei en Pere), Ramon Muntaner (La Crònica de Ramon Muntaner), Pere III el Cerimoniós (La Crònica de Pere III el Cerimoniós), Francesc Eiximenis, Bernat Metge, Jordi de Sant Jordi, Ausiàs March, Joanot Martorell, Joan Roís de Corella, Francesc Vicent Garcia, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà i Narcís Oller.

Heu de saber-ne, el lloc, l’any i el segle de naixement, època i moviment literari al qual pertany, obra més important, vídeos relacionats o àudios i una fotografia o diverses on es vegi bé.
Tot això perquè fareu una línia temporal amb el programa dipity (http://www.dipity.com ) on situareu tots els autors i tota la seva informació trobada.