dimecres, 5 de gener del 2011

3r d'ESO i 1r de BAT. AVUI ARRIBEN ELS REIS!!!!



(imatge extreta de google imatges)

Ja heu fet la carta als REis??

A casa meva no arriben els Reis, sempre han vingut els REIXOS. A una part de Catalunya se'ls anomena així. Us heu portat bé enguany??? Ja heu posat el menjar al balcó per a les seves majestats i l'aigua per als camells??? Com que la nit és molt llarga, els Reis i els seus animals tindran set i gana, per això s’ha de deixar un platet amb aigua i pa sec pels camells, i un plat amb torrons, mandarines i una mica de cava pels reis, com a agraïment.
Ah! I no us descuideu les sabates perquè sàpiguen quantes persones hi ha a la casa i si són grans o petites.

Jo el que més vull no és res que es pugui comprar sinó que és un desig per compartir. M'agradaria molt que aquest any ens duguessin a totes les cases molta il·lusió, treball per a tots, molt d'amor i molta pau interior. Ui, i em deixava una coseta també important, uns quants aprovats per a vosaltres! jajajaja! ;) Segur que si avui aneu a dormir aviat i treballeu i estudieu molt, us els portaran!!

Au, vinga! Que demà teniu feina a obrir els regals. I compte amb que no us toqui la fava del tortell o a empatxar-vos!!! I si us surt la fava, feu el favor de no empassar-vos-la per no pagar! jajajaja ;)

Que no sabeu què és el tortell de Reis?? No m'ho puc creure!
El tortell de Reis és un pastís típic de la cuina catalana en forma d’anella, fet de pasta de full o d’alguna altra mena, i farcit de nata o crema o d'altres gustos, que porta fruita confitada, pinyons i sucre llustre al damunt, i està decorat amb una corona daurada de cartró al centre del pastís.


Si la fava tu has trobat
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança,
seràs ésser afortunat.
I si et surt la figureta
no et quedarà més remei
que ésser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.
Tradició, sana alegria;
formem en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i en franca harmonia.



(imatge extreta de google imatges)


És costum de menjar-lo el 6 de gener, per celebrar el dia dels Reis, aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta d’un dels Reis. Segons la tradició, aquell qui troba el Rei dins el seu tros és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Bona Nittttttttttt!!!!

PD: Per si un cas sou d'aquells que ho deixeu tot per a última hora, aquí hi ha un
web per enviar-los la carta als Reis Mags per internet, i de compartir-la amb els vostres amics i familiars a través de les xarxes socials. O un enllaç també per imprimir models de carta en català, per poder adreçar-vos als Reis en la nostra llengua, que també l’entenen.

1r de BAT. TREBALL ANTOLOGIA DE POESIA CATALANA










(imatge extreta de google imatges)
Ei Reietons i Reietones!
M'heu fet adonar que el document penjat amb les indicacions del treball estava incomplet, faltava la primera part (bloc I). Problema solucionat, teniu ja penjades les preguntes i feina que corresponen a aquesta part.

Per cert, l'entrega del treball és el dia 17 o 18 de gener, en paper. Us el demanaré també en usb o que me l'envieu per correu perquè hi ha tota una part que no la podeu imprimir (tipus vídeos, poema musicat, etc.).
Heu de fer també l'exposició del moviment literari i de la figura del mateix escriptor/a del poema que us ha tocat fer al comentari.

Una última coseta, m'esteu fent arribar moltes preguntes pel correu electrònic, Això està bé perquè vol dir que esteu treballant, però us agrairia que les féssiu a través del bloc perquè de vegades els dubtes són els mateixos. I així també faríeu que la resposta pogués ser útil per a tothom i jo no hauria de repetir diverses vegades el mateix! Gràcies!

Gaudiu dels pocs dies que ens queden de vacances! I bons REis!! ;)