dimecres, 5 de gener de 2011

3r d'ESO i 1r de BAT. AVUI ARRIBEN ELS REIS!!!!(imatge extreta de google imatges)

Ja heu fet la carta als REis??

A casa meva no arriben els Reis, sempre han vingut els REIXOS. A una part de Catalunya se'ls anomena així. Us heu portat bé enguany??? Ja heu posat el menjar al balcó per a les seves majestats i l'aigua per als camells??? Com que la nit és molt llarga, els Reis i els seus animals tindran set i gana, per això s’ha de deixar un platet amb aigua i pa sec pels camells, i un plat amb torrons, mandarines i una mica de cava pels reis, com a agraïment.
Ah! I no us descuideu les sabates perquè sàpiguen quantes persones hi ha a la casa i si són grans o petites.

Jo el que més vull no és res que es pugui comprar sinó que és un desig per compartir. M'agradaria molt que aquest any ens duguessin a totes les cases molta il·lusió, treball per a tots, molt d'amor i molta pau interior. Ui, i em deixava una coseta també important, uns quants aprovats per a vosaltres! jajajaja! ;) Segur que si avui aneu a dormir aviat i treballeu i estudieu molt, us els portaran!!

Au, vinga! Que demà teniu feina a obrir els regals. I compte amb que no us toqui la fava del tortell o a empatxar-vos!!! I si us surt la fava, feu el favor de no empassar-vos-la per no pagar! jajajaja ;)

Que no sabeu què és el tortell de Reis?? No m'ho puc creure!
El tortell de Reis és un pastís típic de la cuina catalana en forma d’anella, fet de pasta de full o d’alguna altra mena, i farcit de nata o crema o d'altres gustos, que porta fruita confitada, pinyons i sucre llustre al damunt, i està decorat amb una corona daurada de cartró al centre del pastís.


Si la fava tu has trobat
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança,
seràs ésser afortunat.
I si et surt la figureta
no et quedarà més remei
que ésser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.
Tradició, sana alegria;
formem en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i en franca harmonia.(imatge extreta de google imatges)


És costum de menjar-lo el 6 de gener, per celebrar el dia dels Reis, aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta d’un dels Reis. Segons la tradició, aquell qui troba el Rei dins el seu tros és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Bona Nittttttttttt!!!!

PD: Per si un cas sou d'aquells que ho deixeu tot per a última hora, aquí hi ha un
web per enviar-los la carta als Reis Mags per internet, i de compartir-la amb els vostres amics i familiars a través de les xarxes socials. O un enllaç també per imprimir models de carta en català, per poder adreçar-vos als Reis en la nostra llengua, que també l’entenen.

2 comentaris:

xarcia ha dit...

M'he enganyat abans. Vos ho torne a dir, ací, en l'Horta de Valéncia sempre hem dit que venen els REIXOS, que nos han deixat els joguets quan erem xicotets. Esta nova paraula de REIS mai nos l'han dita.

martaaprovam@gmail.com ha dit...

Espero que per l'Horta de València hagin dut molts regals els Reixos!!! Tens tota la raó, a casa meva, un poble del Tarragonès també sempre han vingut els Reixos i no els Reis!!! Però ja se sap, el llenguatge estàndard massa vegades deixa de banda aquest llenguatge més familiar i també s'hauria de conèixer i conservar.
Gràcies!