dimarts, 15 de març del 2011

3r d'ESO. QUÈ PODEM FER NOSALTRES PEL JAPÓ?





(imatges de google imatges)

Hola cariyets!

Com tots i totes sabem, s’ha produït un terratrèmol(11 de març de 2011) de 8,9 a l’escala de Richter, un dels més grans de la història del planeta, i els seus efectes s’han fet notar sobretot a la meitat nord de l’est del Japó. Ha estat un dels més potents de la història del país i ha provocat un tsunami que ha arrasat la costa del Japó.

Malgrat ser un país acostumat als terratrèmols al Japó mai s’havia vist res semblant. La quantitat de víctimes i els danys materials creixen a mesura que es coneixen les dades. I alguns efectes, com la possibilitat de fugues radioactives de les centrals nuclears afectades, encara fan témer noves catàstrofes.

Per fer-vos una idea prou real he trobat a la pàgina de l'Xtec de Recursos a l'aula tota aquesta informació que ens servirà molt i molt:

Vídeos:

•[TV3 Info-K] Terratrèmol i tsunami
•[NOAA] Honshu tsunami propagation (anglès)

Gràfics:

•[El País]Terremoto y principales réplicas en Japón
•[USGS] Fitxa tècnica del terratrèmol

Activitat didàctica:

•[MEC] Webseismo

Després de veure les imatges esgarrifoses que em van impactar tant del tsunami del Japó, vaig estar pensant de dedicar una classe sencera a parlar del tema, igual que de vegades us poso al bloc temes referents a la cultura catalana, pensava que ara potser calia deixar l'ortografia i gramàtica a banda per uns moments i tocar la nostra vessant més humana en valors.

Bé, i cercant i cercant a la xarxa em vaig trobar un enllaç amb una sèrie d'activitats excel·lents fetes per la Núria Alart per tal de treballar a l'aula els terratrèmols i tsunamis, concretant en el cas particular del Japó. Moltes gràcies Núria per aquesta feina ben feta de la que podem gaudir tots.
Núria Alart: https://sites.google.com/site/terratremol1/home


Però crec que no ens podem quedar només aquí, en una sèrie d'activitats, hem de posar el nostre granet de sorra. Hem de fer alguna cosa, hem de donar el nostre suport a un poble admirable pel seu civisme, bones maneres i molta voluntat i esperança que ha d'afrontar un desastre sense precedents, terratrèmols terribles amb rèpliques constants, tsunami devastador i a més tot el tema de les nuclears. Ha esclatat una central nuclear, la gent no pot sortir de casa i això comportarà greus problemes de salut a la gent, mare meva! M'esgarrifo només de pensar-hi, i a la tv només paren de dir que si la borsa ha baixat. Costarà moltíssim reconstruir el país

Des que va succeir el terratrèmol he mirat les notícies, però no diuen com podem ajudar el poble japonés. En altres tragèdies de seguida posen números de comptes bancaris, formes per apadrinar nens, etc. Però al final he trobat la informació que ens cal. Que cadascú faci el que cregui convenient, però penseu que de mica en mica s'omple la pica! Per tant, un euro més un euro, més un euro... fan molts euros!

Després del terratrèmol que va sacsejar al Japó el divendres 11 de març, diverses organitzacions s'han mobilitzat per oferir ajuda a tots aquells afectats pel desastre.

La CREU ROJA

http://www.creuroja.org/noticies/mostrarnoticia.asp?idnot=4596

Les donacions es poden fer trucant al Centre de Coordinació de la Creu Roja (telf. 902 222 292) o a través de l’enllaç del web de la Creu Roja Espanyola (CRE): https://www.cruzroja.es/pls/portal30/portal.donante.donativo.

Tota la informació relativa a l’actuació de la institució humanitària al Japó es pot seguir a través del twitter de la Federació Internacional de la Creu Roja (FICR), twitter.com/Federation. També es poden descarregar fotografies sobre la situació al Japó i l’acció humanitària de la Creu Roja a través de l’enllaç següent: http://www.flickr.com/photos/ifrc/sets/72157626249200890/show/.

A continuació, es detallen els números de compte activitats per recollir donacions per a l’ajuda humanitària al Japó:

Catalunya Caixa 2013-0500-14-0222222252
Caixa Penedès 2081-0300-93-3300004041
Unnim 2074-0120-31-2111998805
La Caixa 2100-0600-80-0202184893
Banco Bilbao B. A. 0182-2370-46-0010022227
Banco Español de Crédito 0030-1001-35-0004711271
Banco Sabadell-Atlántico 0081-0627-35-0001114422
Caja Madrid 2038-0603-22-6006417905
C.E.C.A. 2000-0002-29-9100530802
Deutsche Bank y Bancorreos 0019-0631-26-4010184822
Banco Popular 0075-0001-85-0606699936
Banco Santander 0049-0001-53-2110022225


CREU ROJA AMERICANA:

Ja he llançat la seva campanya d'ajuda al Japó, només cal visitar la pàgina http://www.redcross.org/ o enviar des del telèfon mòbil el missatge de text REDCROSS al 90999 per donar $ 10 dòlars.

SAVE THE CHILDREN:

S'encarrega d'ajudar a les famílies i als nens víctimes del terratrèmol
Fent clic aquí pots fer la teva donació.


INTERNATIONAL MEDICAL CORPS:

S'encarrega de col·laborar amb les necessitats mèdiques dels afectats.Visita
Internationalmedicalcorps http://www.internationalmedicalcorps.org/ o també pots enviar la paraula MED al 80888 des del teu telèfon mòbil per donar $ 10 dòlars.THE JAPAN Earthquake AND TSUNAMI Relief FUND

Va ser llançat per
GlobalGiving.org per recollir fons que seran atorgats a un nombre d'organitzacions que ajuden a assistir a les víctimes de la tragèdia.

Ja han recaptat uns $ 100,000, particularment d'usuaris de Twitter de tot el món.
SALVATION ARMY:

El seu personal es troba organitzant brigades d'ajuda a Tòquio i aviat enviaran un equip a Sendai, Japó. http://www.salvationarmy.org/ihq/www_sa.nsf Per donar diners envia els missatges de text 'JAPAN' o 'QUAKE' al 80888 per donar $ 10 dòlars.
DOCTORS Without Borders:

Està enviant equips de dos a tres persones a les ciutats d'Iwate i Miyagi. Per aprendre més sobre els esforços d'aquesta organització o per donar diners visita: http://www.doctorswithoutborders.org/

Altres organitzacions més s'han sumat als esforços per enviar personal a terra com AmeriCare i Shelterbox.

MERCYCORPS recapta fons per al seu aliat a l'estranger Peace Winds Japan, que es troba assistint durant l'emergència en ciutats japoneses.

Juntament amb donacions monetàries, Operation USA també es troba recollint donacions corporatives massives com a elements de primers auxilis.

19 comentaris:

CLaudi Genova ha dit...

anim japó!!!!

isma ha dit...

He de dir que hem sorprenen molt els japonesos, la seva tranquilitat i la seva bona educació a l'hora de fer les coses en una situació com aquesta es increible per això crec que podran sortir endevant, també n'aurian de pendre exeple molts països.

Sandra Osuna ha dit...

JO CREC QUE PER MOLT PREPARAT QUE ESTIGUI EL JAPÓ NO PODRAN SORTIR EN DEVANT AVIAT, PERQUE AMB TOT AIXO DE LA CENTRAL NUCLEAR ESL HI AFECTA MOLT PERQUE ELS DEIXA SENSE CORRENT ELECTRIC. AMB AIXÒ NO VULL DIR QUE NO HO ACONSEGUEIXIN PERO ELS HI COSTARA RECUPERARSE.

Juan Yeah! ha dit...

Japó és un país molt preparat per catàstrofes naturals, però no d'aquest tipus. Però els japonesos es van poder recuperar de la segona guerra mundial i podran sortir d'aquesta crisi, amb temps i amb calma. Desde tot el món, ànim Japó!

Unknown ha dit...

PER LA MEVA PART CREC QUE JAPO ES PODRIA SORTIR EN DEVANT MOLT DE PRESSA SI NO FOS PER EL PROBLEMA QUE AMB TINGUT PROBLEMES AMB LES CENTRALS NUCLEARS, PERQUE ELLS JA ESTAN A COSTUMATS A AQUEST TIPUS DE CATÁSTROFES NATURALS,PERO UNA CATASTROFE NUCLEAR NO SE SI HO SOPORTARÍA, JA QUE A PART DE CONTAMINAR JAPO CONTAMINARIAR TOT EL MON.

Albert ha dit...

He de dir que pobre JAPÓ, però jo se k tirarà endavant, m'agradaria que molta gent participarà en les ajudes que es pot donar a la creu roja japonesa, ja que servirà per ajudar a Japó, encara que Japó no vulgui el nostre ajut. Perquè diu que ells tenen molts recursos per tirar endavant ja que diuen que estaven preparats per quant pogués passar alguna catàstrofe como aquesta. Vull dir que moltes felicitats, per el optimisme, la tranquil•litat i la paciència que teniu en aquest moments. Perquè un altre, como estats units, en aquests casos es posarien a corre i deixar la seva població abandonada. Felicitats Japó sou un exemple a seguir.

Ian Solís ha dit...

Com a opinió personal, no m'agradaria estar en el lloc del japonesos.

Ells estaven molt preparats, a causat molts destrosos i serà un perióde molt llarg perque es torni a reconstruir tot: el corrent elèctric, l'aigua...

peró crec que surtiran endevant

Unknown ha dit...

A mi em sembla que encara que els japonesos diuen que estan molt preparats per tot això dels terratrèmols, el que ha passat ha sigut molt fort i que els costarà tornar a la normalitat de nou i a més a més el que està passant a les centrals nuclears, dificulta mot més el treball de les persones i podrien haber més enfermetats i arribar a molts països.

Unknown ha dit...

Ami com el Isma, també em sorprenen molt els japonesos per la seva educació i la seva tranquilitat devant d'aquesta situació. Espero que surtin a endevant de aqui poc. ANIM JAPÓ!!!!

Mari ha dit...

Japó és un país amb molta força.Els seus habitants són molt lluitadors,pensen en positiu i en tornar a repoblar un Japò com el d'abans.Aquesta
catàstrofe ha sigut molt gran i devastadora.Primer un gran terratrèmol i tot seguit un gran sisme marí.Vull donar-li forçes als japonesos que es troben en aquesta situació tan dolenta amb l'ajuda de tots els ciutdanas perquè puguin seguir endavant desprès de tot el que ha passat.Ànim!

ilyas ha dit...

El que ami em sembla que els pobres Japones no tenen la culpa els pobres han patit una gran catastrofe si passes aquí seria encara pitjor peró jo si pogues els ajudaria peró com no puc ho sento. Peró de veritat des d'aqui hos envio anims!!!!!

R ha dit...

Quina mala sort tenen els Japonesos. Hem sorprén molt la seva tranquilitat davan el terratrèmol.

Pero. ¿No podem fer alguna cosa?
Bé, hem parlat ha clase, hem sembla molt bé, però jo no puc estar veient imatges d'aquest terratemòl, de la gent que ha mort i queda per morir baix els escombros i de le gent que també morirá amb les radiacions de les centrals nuclears.
Alguna cosa podem fer per ayudarlos.

Rubén.

wiiem ha dit...

jo crec que ningu pot saber el que li pasara en aquesta vida per molt preparats que estiguem si algu li arriba el dia li pot arribar en el moment mes inesperat. el que almenys es pot fer es tenir un mesures pero que per molt especialitzades que siguin servira de poc perque la naturaleza es incontrolable. tambe vull parlar de la valentia de les 50 persones que han volgut salvar el món de l'exposio de la central nuclear gracies a ells ha disminuit el perill i han fet el imposible i anar a una mort segura per defensar japó.
només hi ha que esperar perque el temps ho curi tot.

Yann ha dit...

Ànims a tots els japonesos, gent que ha marxat cap a allà per ajudar als afectats i tothom que pateix amb aquesta notícia. A mi em sembla que ha sigut una de les catàstrofes narurals més greus de la història. Aquesta catàstrofe ha provocat la mort de milers de persones i la atenció del món sencer. Per sort els japonesos estàn preparats per els terratrèmols i no es forma el caos, sinó hauria sigut molt pitjor.

ÀNIMS JAPONESOS!!!

Guillem Estadella Sancho ha dit...

Jo crec que el Japonessos an tingut molt mala sort vale i ara ancara mes amb una alarma nuclear, nose en la meva opinio penso que tot aixo pasa per alguna rao no pasa per pasar, si feu marxa enrrere fa 2 anys va comensar tot un exemple es el de Haiti no us enrecordeu!¿ aixo al cap del temps pasara amb Japo, el Japo necesitara anys i anys per recuperar o tornar a ser la potencia que era i tot aixo em ve al cap la central nuclear de xernobil, a el Japo no i pasara o mateix pero amb tot aixo penso la fi del mon!¿ totom creu que el fi del mon sera per una colisio de planetes o per l explisio del sol pero yo crec que la fi del mon la estem fent nosaltres estem fent la nostra tumba metaforicament, ancara estem atemps de salvar tot i de fer el mon un lloc millor, aquesta frase direu aquest tiu flipa pues si flipo pero aquesta frase es la bona i amb aixo u que vull dir esque apart del Japo esta tot el mon al que tenim que ayudar, TOT!! l altre dia vaig estar buscant info spbre aquest tema i vaig trobar aquest video mireulo si us crida l atencio !! xD ADEEEUUU!!! (sento les faltes d ortgrafia pero tinc problmes am b el PC)

http://www.youtube.com/watch?v=bSKRSftP68w

aitorr ha dit...

a mi me a inpactat bastant aquest tema i sobre tot sobre el problema que tenen amb la radiació, ja que podria contaminar tots el essers vius sobre aquella zona i a les persones. Lo del terratremol jo crec que japó es el pais mes preparat per aquests casos. Si s'adona aquesta mateixa situació en un altre pais lo agues destroçat TOT.!!

Anònim ha dit...

Yo la vritat ancara no ma crec lo que esta pasan perque dels a ajuntat tot que si els terratremols, el tsunami i a sobra lo de las centrals nuclears v.v i xr aixo crec que hem de fer tot el que estigui en la nostra ma per ajudarlos!!

Pauleta ha dit...

Jo crec que el Japó estava ben `reparat per aquesta catatrofe i ara les conseqüències com ho de les central nuclears ho puguin solucionar ràpidament. També crec que en uns altre països si hagués ocurrit ho mateix hagueesin hagut mes morts.
Espero que es solucioni tot.

Iván ha dit...

A mi el que més m´ha impactat es que als Japonesos no els deixan sortir de Japó, per si tenen nivells alts de radiació, no poden fer alguna cosa? Com aïllar-los i deixarlos anar a on vulguin, es normal que vulguin sortir de Japó amb la situació que hi ha ara de la central nuclear fukushima. Jo faría el mateix. :( Jo per ajudar una mica e fet una donació de 2€ per la playstation, no es molt pero dic jo que ajudará XD